Založ si blog

Abu Musab al-Zarqawi

Islamský štát je bezpochyby tou najbrutálnejšou, najkrvavejšou a najzločineckejšou teroristickou organizáciou v histórií. Zatiaľ čo iracká armáda s podporou USA dobýva ďalšie časti Mosulu a Sýrske demokratické sily(SDF) nedávno spustili ofenzívu v Rakke, bolo by na mieste pripomenúť zločinca, ktorý túto teroristickú organizáciu ešte pod pôvodným názvom Jama’at al-Tawhid wal-Jihad (JTJ) na konci 90. rokov založil. Bol ním Abu Musab al-Zarqawi.

Celým menom Ahmad Fadeel al-Nazal al-Khalayleh sa narodil palestínsko-jordánskej rodine roku 1966 v meste Zarqa. V mladosti bol známy svojím záškoláctvom a drobnou kriminalitou. Koncom 80. rokov sa rozhodol vydať do Afganistanu a pripojiť sa k boju proti Sovietom. Po jeho príchode ale už boli sovieti na odchode a vojna skončila. Miesto boja našiel ale pozíciu novinára pre islamistický denník a stretol sa s vodcom Al Kajdy Osamom Bin Ladinom. Medzi oboma kvôli al- Zarqawiho kriminálnej minulosti a extrémistickým názorom, kedy napadal aj iných moslimov hlavne šítov, panovalo značná nedôvera. Niekedy behom následujúcich troch rokov sa vrátil do Jordánska a pomohol založiť lokálnu militantnú frakciu  Jund al-Sham (‚Sýrska divízia). V Jordánsku bol následne v roku 1992 zatknutý po nájdení zbrani a výbušnín v jeho byte a poslaný do väzenia. Podľa výpovede jeho bývalého spoluväzňa a jordanských zdrojov sa vo väzení ešte viac zradikalizoval a podarilo sa mu získať spoluväzňov pre svoju budúcu organizáciu. Vo väzení sa stretol so starým známym z Afganistanu čečencom Abú Muhammad al-Makdisí. Zaujímavosťou je, že Makdisí je momentálne  síce stúpencom Al-Káidy, ale zároveň kritikom Islámského štátu, ktorý odmietá.
Na slobodu sa dostal v roku 1999 vďaka hromadnej amnestii Jordánskeho kráľa Abdullaha. Po prepustení sa pokúsil o obnovenie Jund al-Sham a v tomto roku taktiež vznikla organizácia Jama’at al-Tawhid wal-Jihad súčasný Islamský štát. Bol taktiež zapletený v prípravách silvestrovských bombových útokoch na Radisson SAS hotel v Jordánsku na prelome tisícročia. Útoky ale boli odhalené a al-Tarqawi musel ujsť do Afganistanu.  V provincií Herát založil výcvikový tábor pre teroristov a pravdepodobne bol v spojení s Bin Ládinom, s ktorým svoj postoj koordinoval.
Po americkom útoku na Afganistan v roku 2001 sa zúčastnil bojov na strane Tálibánu a Al-Káidy. Bol ranený po výbuchu bomby v dome, v ktorom se skrýval. Neskôr presídlil do Sýrie, kde velil výcviku skupiny, ktorá zavraždila Laurence Foleyho, pracovníka Americkej agentúry pre medzinárodný rozvoj (USAID). Keď Američania požiadali Sýriu o jeho vydanie , Asadov režim to odmietol.
Na začiatku roku 2003 je Zarqáwí v Bagdáde a ihneď po americké invázii začína organizovať spiace bunky odporu, pripravené viesť proti Američanom gerilovú vojnu. Teroristické útoky organizuje taktiež v Jordánsku, Turecku a Maroku. Zameriava sa nielen na západné ciele, ale taktiež na šítov, ktorí podľa takfíristov niesú v skutočnosti moslimovia a ako takí sú teda odsúdení k likvidácii. V tej dobe sa jeho organizácia premenovala so súhlasom Bin Ládina na Al-Káidu v Iráku (AKI).

Zatiaľ čo s Bin Ládinom mal al-Zarqawi vrelý vzťah a uctieval ho, so súčasným vodcom Al Kajdy Zahavrim bol neustále v spore. Zahavrimu sa nepáčila al-Zarqawiho brutalita a napádanie šitov.
Po invázii američanov do Iraku sa do Zarqawiho organizácie začínajú pridávať aj vojaci republikánskej gardy zvrhnutého diktátora Saddáma Husajna.
Zarqawi v tom čase zorganizoval tri pumové útoky : na veľvyslanectvo Jordánska v Bagdáde, na sídlo OSN a na šítskú mešitu imáma Allího v Nadžafé. USA na jeho hlavu vypísali odmenu 25 miliónov dolárov.
V polovici roku 2006 sa USA dozvedeli, kde sa Zarqawi ukrýva a jeho dom zasiahli dve 230 kilogramové riadené strely stíhačiek F-16. Podľa prvých informácií zahynul hneď po nálete, neskôr sa ukázalo, že umrel až pri prevoze sanitkou.
Vedenie jeho organizácie prevzal Egypťan Abú Hamza al-Muhádžir, ktorý následne zlúčil organizáciu s ďalšími skupinami do organizácie Islamský štát v Iraku(ISI). Tá sa po rozšírení svojho územia o časť Sýrie neskôr premenovala na súčasný Islamský štát v Iraku a Levante(ISIL).
Pre stúpencov Al Kajdy aj Islamského štátu ostal al-Zarqawi mučedníkom.

 

 

Pochvala polícii, hanba Ficovi

03.10.2018

Žiadna udalosť tento rok neotriasla Slovenskom tak, ako úkladná vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenky Martiny Kušnírovej. Po 7 mesiacoch nastal minulý týždeň výrazný posun v jej vyšetrovaní. Boli zadržané a vzaté do väzby 4 osoby v súvislosti s vraždou. Údajného strelca a vraha Tomáša Sz., objednávateľku Alenu Zs.,vodiča Miroslav M., ktorý na mieste činu [...]

Aj premiér Fico je zodpovedný za vraždu Jána Kuciaka

27.02.2018

Včera otriasla nielen Slovenskom ale aj celým civilizovaným svetom udalosť, ktorá sa zapíše čiernym písmom do histórie Slovenska. Mladý novinár Ján Kuciak bol so svojou partnerkou Martinou Kušnírovou nájdený zastrelený vo svojom dome vo Veľkej Mači. Podľa polície išlo o úkladnú vraždu, ktorá pravdepodobne súvisela s jeho prácou. Ján Kuciak posledné tri roky písal [...]

Pochvala Martinovi Klusovi a Stanislavovi Mičevovi

10.10.2017

Minulý týždeň sa na našej politickej scéne stala nevídaná vec. Kandidáti na Banskobystrického župana Martin Klus a Stanislav Mičev sa vzdali pred voľbami vlastnej kandidatúry aby podporili v prieskumoch najsilnejšieho kandidáta Jána Luntera proti fašistickému kandidátovi Mariánovi Kotlebovi. Presne tak ako sľúbili pred pár mesiacmi. V dnešnej dobe, kedy politici často [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 17627x
Priemerná čítanosť článkov: 2938x

Autor blogu

Kategórie