Abu Musab al-Zarqawi

31. mája 2017, jaaanosik, Nezaradené

Islamský štát je bezpochyby tou najbrutálnejšou, najkrvavejšou a najzločineckejšou teroristickou organizáciou v histórií. Zatiaľ čo iracká armáda s podporou USA dobýva ďalšie časti Mosulu a Sýrske demokratické sily(SDF) nedávno spustili ofenzívu v Rakke, bolo by na mieste pripomenúť zločinca, ktorý túto teroristickú organizáciu ešte pod pôvodným názvom Jama’at al-Tawhid wal-Jihad (JTJ) na konci 90. rokov založil. Bol ním Abu Musab al-Zarqawi.

Celým menom Ahmad Fadeel al-Nazal al-Khalayleh sa narodil palestínsko-jordánskej rodine roku 1966 v meste Zarqa. V mladosti bol známy svojím záškoláctvom a drobnou kriminalitou. Koncom 80. rokov sa rozhodol vydať do Afganistanu a pripojiť sa k boju proti Sovietom. Po jeho príchode ale už boli sovieti na odchode a vojna skončila. Miesto boja našiel ale pozíciu novinára pre islamistický denník a stretol sa s vodcom Al Kajdy Osamom Bin Ladinom. Medzi oboma kvôli al- Zarqawiho kriminálnej minulosti a extrémistickým názorom, kedy napadal aj iných moslimov hlavne šítov, panovalo značná nedôvera. Niekedy behom následujúcich troch rokov sa vrátil do Jordánska a pomohol založiť lokálnu militantnú frakciu  Jund al-Sham (‚Sýrska divízia). V Jordánsku bol následne v roku 1992 zatknutý po nájdení zbrani a výbušnín v jeho byte a poslaný do väzenia. Podľa výpovede jeho bývalého spoluväzňa a jordanských zdrojov sa vo väzení ešte viac zradikalizoval a podarilo sa mu získať spoluväzňov pre svoju budúcu organizáciu. Vo väzení sa stretol so starým známym z Afganistanu čečencom Abú Muhammad al-Makdisí. Zaujímavosťou je, že Makdisí je momentálne  síce stúpencom Al-Káidy, ale zároveň kritikom Islámského štátu, ktorý odmietá.
Na slobodu sa dostal v roku 1999 vďaka hromadnej amnestii Jordánskeho kráľa Abdullaha. Po prepustení sa pokúsil o obnovenie Jund al-Sham a v tomto roku taktiež vznikla organizácia Jama’at al-Tawhid wal-Jihad súčasný Islamský štát. Bol taktiež zapletený v prípravách silvestrovských bombových útokoch na Radisson SAS hotel v Jordánsku na prelome tisícročia. Útoky ale boli odhalené a al-Tarqawi musel ujsť do Afganistanu.  V provincií Herát založil výcvikový tábor pre teroristov a pravdepodobne bol v spojení s Bin Ládinom, s ktorým svoj postoj koordinoval.
Po americkom útoku na Afganistan v roku 2001 sa zúčastnil bojov na strane Tálibánu a Al-Káidy. Bol ranený po výbuchu bomby v dome, v ktorom se skrýval. Neskôr presídlil do Sýrie, kde velil výcviku skupiny, ktorá zavraždila Laurence Foleyho, pracovníka Americkej agentúry pre medzinárodný rozvoj (USAID). Keď Američania požiadali Sýriu o jeho vydanie , Asadov režim to odmietol.
Na začiatku roku 2003 je Zarqáwí v Bagdáde a ihneď po americké invázii začína organizovať spiace bunky odporu, pripravené viesť proti Američanom gerilovú vojnu. Teroristické útoky organizuje taktiež v Jordánsku, Turecku a Maroku. Zameriava sa nielen na západné ciele, ale taktiež na šítov, ktorí podľa takfíristov niesú v skutočnosti moslimovia a ako takí sú teda odsúdení k likvidácii. V tej dobe sa jeho organizácia premenovala so súhlasom Bin Ládina na Al-Káidu v Iráku (AKI).

Zatiaľ čo s Bin Ládinom mal al-Zarqawi vrelý vzťah a uctieval ho, so súčasným vodcom Al Kajdy Zahavrim bol neustále v spore. Zahavrimu sa nepáčila al-Zarqawiho brutalita a napádanie šitov.
Po invázii američanov do Iraku sa do Zarqawiho organizácie začínajú pridávať aj vojaci republikánskej gardy zvrhnutého diktátora Saddáma Husajna.
Zarqawi v tom čase zorganizoval tri pumové útoky : na veľvyslanectvo Jordánska v Bagdáde, na sídlo OSN a na šítskú mešitu imáma Allího v Nadžafé. USA na jeho hlavu vypísali odmenu 25 miliónov dolárov.
V polovici roku 2006 sa USA dozvedeli, kde sa Zarqawi ukrýva a jeho dom zasiahli dve 230 kilogramové riadené strely stíhačiek F-16. Podľa prvých informácií zahynul hneď po nálete, neskôr sa ukázalo, že umrel až pri prevoze sanitkou.
Vedenie jeho organizácie prevzal Egypťan Abú Hamza al-Muhádžir, ktorý následne zlúčil organizáciu s ďalšími skupinami do organizácie Islamský štát v Iraku(ISI). Tá sa po rozšírení svojho územia o časť Sýrie neskôr premenovala na súčasný Islamský štát v Iraku a Levante(ISIL).
Pre stúpencov Al Kajdy aj Islamského štátu ostal al-Zarqawi mučedníkom.